Pripomenuli sme si 94. výročie úmrtia M. R. Štefánika

03.05.2013 Bratislava

Ivanka pri Dunaji (TASR) – V predvečer 94. výročia tragického úmrtia Milana Rastislava Štefánika sa uskutočnil 23. ročník národnej vlastivednej pochôdzky žiakov základných a stredných škôl z južných častí Žitného ostrova. Tradične išli po stopách Štefánikovho pôsobenia v tomto regióne, od Šamorína, cez Dunajskú Lužnú až do Ivanky pri Dunaji, kde tragicky zahynul pri leteckom nešťastí.
Pri Mohyle M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji sa uskutočnil pietny akt kladenia vencov za najvyšších vojenských i spoločenských pôct. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia Kancelárie prezidenta SR, diplomatických zborov Francúzska a Talianska v SR, predstavitelia európskych, regionálnych i miestnych samospráv, ozbrojených zložiek SR, národných a spoločenských organizácii vrátane Matice slovenskej, ako aj ďalší hostia spolu s vojenskými veteránmi.
V jednotlivých príhovoroch rečníci zdôraznili historický, národný, vedecký i politický význam pôsobenia M. R. Štefánika v období na prelome 19. a 20. storočia, keď sa formovala nová Európa po 1. svetovej vojne. Podčiarkli zároveň aj jeho mimoriadny ideový odkaz pre súčasný vývoj na Slovensku, osobitne pri formovaní historického vedomia mladej generácie.
Milan Rastislav Štefánik bol astronóm, politik, generál francúzskej armády, zakladateľ československého štátu, prvý československý minister vojny. Nezmazateľne sa zapísal pod vznik Česko-Slovenskej republiky v roku 1918, ktorá sa zrodila na troskách Rakúsko-uhorskej monarchie po 1. svetovej vojne. Narodil sa 21. júla 1880 v Košariskách a tragicky zahynul 4. mája 1919 spolu s posádkou talianskeho lietadla pri Ivanke na Dunaji.
 

Vyberte región